Den 1 februari 2018 har Gamleby Rör AB funnits i sex decennier. Familjeföretaget sysselsätter i dag sex personer, inklusive ägaren.

Det var på vårvintern 1958 som Ingemar Merell startade Gamleby Rör, ihop med bröderna Folke och Tore Ottosson. Till en början höll de till i logen på Eldslösa, Gamleby, där det nu är lantbruksmuseum, och senare i källarenunder nuvarande Elajo, där Gamleby Däck & Motorcentrum finns i dag. Lokalerna på Rosendals vägen i Gamleby inköptes 1967. Där var tidigare mejeri. Ägaren Stefan Merell är son till Ingemar, som grundade företaget. somras kunde Stefan fira 40 år på samma företag, vilket han tycker känns lite tudelat. Det är en lång tid. Å andra sidan har jobbet varit omväxlande.

Ofta har det inneburit överraskningar och problem som måste lösas på plats. Han har också fått träffa mycket folk under årens lopp.” Skulle man ha stått på samma ställe i 40 år hade det varit skillnad”. Sedan var han tidigt inställd på att det skulle bli den här yrkesbanan. Han förstod att han skulle ärva företaget efter sin pappa och kände ett ansvar att förvalta det som pappan hade byggt upp. Stefans hustru, Susanne, har inte varit med lika länge i företaget. Hon har tidigare jobbat inom vården, på en gruppbostad, och även varit egenföretagare: ”Jag öppnade Byfiket 1998 tillsammans med en kollega och hade det i drygt två år”.

Nu har hon jobbat på Gamleby Rör sedan 2002. En del av det som hon gör, skötte tidigare Margot Merell (Stefans mamma) som jobbade många år i firman. I slutet på 60-talet var det 36 montörer och det räckte ändå inte till för alla jobb, utan personal fick lånas in från Oskarshamn. I dag jobbar sex personer i företaget, varav tre är montörer. Förutom Susanne och Stefan finns det en person anställd på lagret. Gamleby Rör gör en hel del jobb lokalt, men tar även mer långväga uppdrag som Nyköping och Linköping.
”Det är när vi har samarbetat med andra Gamlebyföretag, som vi har haft jobb där” förklarar Susanne.

En av de anställda är montören Philip Marklund, som bor i Västervik och pendlar till Gamleby. Han trivs med sitt varierande jobb. ”Det är allt från att byta packning i toastolar till jobb på industrier och stora gårdar”. Tidigare bodde han i Linköping, men han tycker att det är roligare och mer personligt att arbeta i ett mindre företag, på en mindre ort. En del av kunderna är andra generationen som anlitar samma firma, har han fått veta. ”Sedan är det härliga vyer hela tiden, när man är ute och åker”, säger han entusiastiskt.

ingrid johansson-Hjortvid
ingrid.johansson-hjortvid@vt.se

Se artikel som PDF